Суверенният Малтийски военен орден– известен още като Малтийските рицари, не е

...
Суверенният Малтийски военен орден– известен още като Малтийските рицари, не е
Коментари Харесай

Любопитен факт: Нямат територия, но имат граждани, нямат пътища, но имат регистрационни номера за автомобили

Суверенният Малтийски боен орден– прочут още като Малтийските рицари, не е просто набожен католически медал с съвсем 1000-годишна история. Нито пък е просто организация за филантропична помощ с многомилионен бюджет с интервенции, включващи бежански лагери и стратегии за помощ при бедствия в към 120 страни по света.

Освен това е суверенна нация със статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации и лична конституция, само че без никаква земя. Издава регистрационни номера на коли – без да има пътища, по които да се движат, като имат и лични печати, валута и паспорти.

Орденът поражда в Йерусалим към 1099 година и получава Малтийския архипелаг през 1530 година като подарък от краля на Испания. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да изоставен Малта при френската инвазия от 1798 година, като в наши дни седалището на Ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата – основаният в Малта президент на Ордена, споделя пред CNN, че единствено към 100 от 13 500 рицари, дами и капелани, през днешния ден разпръснати по света, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския медал през 1300 година, когато неговите дипломати пътуват до други страни с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората международна война дипломатическият паспорт придобива характерностите на елементарните персонални документи. Днес има единствено към 500 от тях – което ги прави най-редкият паспорт в света, отбелязва CNN Travel, представени от Expert.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР